Βλαβερό για τα δόντια των παιδιών το στρες της μητέρας

stress-kids

Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα παρέχει πειστικά τεκμήρια ότι το χρόνιο στρες της μητέρας συνδέεται με την κακή στοματική υγεία του παιδιού της.

Οι ερευνητές του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King’s College του Λονδίνου και των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας American Journal of Public Health, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 716 ζεύγη μητέρας-παιδιού ηλικίας δύο έως έξι ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια των παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα (44,2% έναντι 27,9%).

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση στο ζήτημα, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.

 

onmed.gr