ΒΥΤΙΝΑ. To λαμπερό πετράδι του Μαινάλου.

vitinavitina

Η Βυτίνα, πασίγνωστος ορεινός τόπος διακοπών, εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες. Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας.

Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου με το πανέμορφο ελατόδασος, τα μοναδικά μονοπάτια και τις χιονισμένες του κορυφές αποτελεί σπάνιο τόπο αναψυχής και αναζωογόνησης.

Ο Μυλάοντας ποταμός  συγκεντρώνει τα κρυστάλλινα νερά των πηγών της γύρω περιοχής και κυλά ήσυχα σε μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που ξεκινά από την Ελάτη και φθάνει μέχρι την Νυμφασία.

Το μικρό άλσος της Βυτίνας δίπλα στον δρόμο της Αγάπης  είναι ο ιδανικός τόπος για μικρές βόλτες και  πεζοπορία ή άθληση, ανάμεσα στα πολλά και διαφορετικά είδη δένδρων.

Δραστηριότητες

Σε μικρή απόσταση από την Βυτίνα, στον γραφικό οικισμό της Ελάτης, τα άλογα της Ελάτης προσφέρονται για μικρές βόλτες γύρω από το κτήμα αλλά και μεγάλες διαδρομές μέσα στο δάσος του Μαινάλου.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, πλήθος δραστηριοτήτων χιονιού και σπορ θα ικανοποιήσουν τους επισκέπτες. Σκι, snowboard, έλκηθρα, snowmobiles και φυσικά χαλάρωμα στο Chalet.

Σε όλη την γύρω περιοχή υπάρχει η δυνατότητα ορεινών δραστηριοτήτων όπως  trekking στα ξεχωριστά μονοπάτια του Μαινάλου, πεζοπορία στις όχθες του Μυλάοντα  και  ορειβασία στις πλαγιές  των βουνών.

Αγορές

Στην αγορά της Βυτίνας, ο επισκέπτης μπορεί να βρει μοναδικά ξυλόγλυπτα, διατροφικά προϊόντα της περιοχής, ξεχωριστό μέλι Μαινάλου και πολλά χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά.

 

www.vitina.gr