Το βιολογικό γάλα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

viologiko gala

Λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο

Λονδίνο
Το βιολογικό γάλα ίσως δεν είναι καλή επιλογή για τις γυναίκες που αναζητούν υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρετανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα έχει λιγότερο ιώδιο, με άμεσες συνέπειες στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το γάλα μακράς διαρκείας (UHT).

Το ιώδιο θεωρείται ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Food Chemistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ρεντινγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γκίβενς, υποστηρίζουν ότι το βιολογικό γάλα έχει περίπου ένα τρίτο λιγότερο ιώδιο (32,2%) από το συμβατικό και αυτή η έλλειψη, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μελλοντική νοημοσύνη του παιδιού. Επίσης, το γάλα μακράς διαρκείας (UHT) έχει 30% λιγότερο ιώδιο.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκίβενς, η αυξητική τάση για κατανάλωση βιολογικού γάλατος και γάλατος μακράς διάρκειας (UHT) «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλακτος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου.

Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του θυρεοειδούς αδένα, αφού αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό. Λόγω της έλλειψης ιωδίου, δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και να αυξάνει το σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές, τονίζουν πάντως, ότι η έλλειψη ιωδίου στο βιολογικό γάλα, μπορεί να καλυφθεί με τη λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ή από άλλες πηγές ιωδίου.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφερθεί ότι επειδή η μελέτη έγινε στη Μ. Βρετανία, ενδεχομένως τα αποτελέσματα να μην αφορούν όλες τις χώρες. Επιπλέον, αν θα υπάρχει έλλειψη ιωδίου και πόση σε έναν άνθρωπο, αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του βιολογικού γάλατος που καταναλώνει.


health.in.gr

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο