Φράουλες, σοκολάτα και κρασί προστατεύουν από τον διαβήτη

fraoules

Μοιάζουν με τα συστατικά μίας θαυμάσιας τούρτας. Όμως η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και πάνω απ’ όλα οι φράουλες μπορεί να προστατεύουν από την εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τα άφθονα φλαβονοειδή μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτών και υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, το τσάι, το κόκκινο κρασί και την σοκολάτα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με προστασία από άλλα νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου και η άνοια.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι την μεγαλύτερη προστασία από τον διαβήτη παρέχουν οι ανθοκυανίνες και οι φλαβόνες υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα στις φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα και τα μούρα.

Άλλες καλές πηγές τους είναι τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα, καθώς και η μαύρη σοκολάτα.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και το King’s College του Λονδίνου (KCL).

Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 2.000 υγιείς γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς αιματολογικές εξετάσεις.

Όσες κατανάλωναν άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έτσι λέγεται επιστημονικά η ρύθμιση του σακχάρου).

Επιπλέον, όσες έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα φλεγμονής η οποία, όταν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εντίν Κάσιντυ, καθηγήτρια Διατροφής στο UEA, η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που διερευνούν πως μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες στο καθημερινό διαιτολόγιο σχετίζονται με χαμηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη», είπε.

«Αυτό είναι σημαντικό διότι η αυξημένη αντοχή σχετίζεται με τον τύπου 2 διαβήτη και συνεπώς όσοι καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα δύο συστατικά έχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

»Η μελέτη μας έδειξε ακόμα ότι οι άφθονες ανθοκυανίνες προστατεύουν και από την χρόνια φλεγμονή, η οποία δεν σχετίζεται μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

»Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ποιες ακριβώς ποσότητες αυτών των ουσιών είναι καθημερινά απαραίτητες για να μειωθεί ο κίνδυνος τύπου 2 διαβήτη», πρόσθεσε.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν ανθοκυανίνες και φλαβόνες, ιδίως σοκολάτας και κόκκινου κρασιού, διότι περιέχουν τόσο πολλές θερμίδες ώστε εύκολα μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

ygeia.tanea.gr

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο